Korona

Mosolyogjon Ön is felszabadultan!

Talán már Önnel is előfordult, hogy letört egy foga, vagy a szuvasodás olyan nagymértékű lett, amelyet már nem lehetett egyszerű fogtöméssel megoldani. Az esztétikai problémák mellett ezek a fogak egy idő után fájhatnak, és ha nem kezeljük őket, akkor foghúzásra kerül sor. Pedig egy egyszerű megoldással a letört, szuvasodott fogak is még sokáig megőrizhetők.

Mi a korona?

A korona egy olyan fogmű, amely teljes mértékben beborítja a meglévő fog felszínét, vagy pótolja a hiányzó fogat. Gyakorlatilag egy burkolat, amelyet a korábbi fogunk még meglévő csonkjára helyezünk rá. Esztétikai szempontból is kiváló megoldás, hiszen látványban nem lesz különbség a fogaink és a felhelyezett korona között.

A nagymértékű fogszuvasodás esetén, főleg, ha a szuvasodás eléri a fog oldalsó felületét a töméssel felépített új fog olyan, mint egy védőfal nélküli bástya. A bástyák ugyan megvannak, de a folyamatos terhelés során meggyengülnek, eltörhetnek, a láthatatlan réseken pedig kórokozók, baktériumok jutnak a fog belsejébe. A korona körülöleli a fogcsonkot, ezzel is védve a megmaradt fogállományt.

Miért jó megoldás a korona?

Helyreállítja a fogak rágófelületét

A fogak rágófelületének újjáépítésével számos problémától megkímélhetjük magunkat.

Tartós megoldást jelent

A fogkoronák megfelelő ápolás mellett akár évtizedeken túl is megoldást jelentenek.

Nincs szükség a fogak kihúzására

A roncsolódott fogakat nem kell kihúzni, így a foghiányt nem szükséges műtéti eljárással pótolni.

Esztétikailag is kiváló eredmény

A koronák színe és formája igazodik meglévő fogainkhoz, így megjelenésében is tökéletes lesz.

Mikor használunk koronát?

Koronát nem csak azokban az esetekben használunk, amikor hiányzó fogak pótlásáról van szó, hanem ennél sokrétűbben alkalmazzuk ezt a megoldást.

Nagymértékben roncsolódott fogak esetén

Ha a fog olyan mértékben roncsolódott, hogy nem lehet fogtöméssel helyreállítani, akkor sem kell feltétlenül a foghúzást választani. Koronával a nagymértékben sérült fogak is megmenthetők.

Esztétikai problémák esetén

Koronák használatára szükség lehet ha fogaink elszíneződtek, és valamilyen oknál fogva a fehérítés vagy a héj nem megfelelő megoldás. Akkor is a koronát hívjuk segítségül, ha első metszőfogaink között túl nagy rés van.

Fogtörés esetén

Fogaink letörhetnek akár baleset következtében, de a gyökérkezelt fogaknál is gyakran előfordul, hogy a fog egy része letörik. Ilyenkor koronát teszünk a megmaradt fogcsonkra.

Cirkon - vagy fém koronát válasszak?

A fogorvosok leggyakrabban fém, – vagy cirkónium koronát használnak. A cirkónium korona elkészítése ugyan tovább tart a fém koronáénál, mégis több szempontból jobb választás.

  • A cirkon kerámia koronával rendelkező fogak megszólalásig hasonlítanak majd eredeti fogainkra.
  • A cirkonra égetett porcelán fényáteresztő képessége megegyezik a saját fogéval, így nem lesz matt, hanem teljesen természetes hatást kelt.
  • Azoknak a pácienseknek is kiváló megoldást jelent, akik fémallergiások, hiszen a cirkónium nem allergizál.
  • A cirkónium korona esetében hosszú távon sem jelenik meg fémes csík az íny vonalában.

Milyen lépései vannak a korona elkészítésének?

Konzultáció és kezelési terv

A korona elkészítése előtt konzultációt tartunk pácienseinkkel, ahol részletes kezelési tervet állítunk össze. A kezelési terv tartalmazza a várható beavatkozásokat. A konzultáció során minden lépésről részletes tájékoztatást adunk.

Meglévő fogak előkészítése, lenyomatvétel

A beavatkozás első lépése a meglévő fogak előkészítése, hiszen azokra kerül majd a korona. Az előkészítés során alkalmazott eljárások fajtái a fog állapotától függenek. Ezt minimális gyógyulási idő, majd a lenyomatvétel követi.

Korona felhelyezése

A lenyomat alapján a fogtechnikus elkészíti a koronát, amelyet a már előkészített fogcsonkra helyezünk. Amennyiben szükséges elvégezzük az apróbb korrekciókat annak érdekében, hogy az elkészült korona valóban kényelmes és természetes legyen.