Konzerváló fogászat

Őrizze meg Ön is fogai egészségét!

A konzerváló fogászat meglévő fogaink egészségének megőrzését, valamint az esetenként romlásnak indult fogak megmentését jelenti. Legismertebb eszközeink a tömés, illetve szükség esetén a gyökérkezelés. Foghúzásra csak abban az esetben kerül sor, ha a fogak már annyira roncsolódtak, hogy töméssel, gyökérkezeléssel és koronával nem gyógyíthatóak.

Fogaink egészsége kihat teljes szervezetünk egészségére! A rágóképesség elvesztése emésztési problémákat okozhat, a fogakban kialakult gyulladásos gócpontok pedig testünk más szerveire is hatással vannak. Így a folyamatos ellenőrzés, a szuvasodásnak indult fogak időben történő kezelése nem csak esztétikai szempontból, hanem egészségünk szempontjából is fontos!

Miért van szükség tömésre?

A fogszuvasodás az egyik leggyakoribb probléma. Kialakulásában szerepet játszanak a szájban lévő baktériumok és bizonyos táplálékok is. A fogszuvasodás a fog felszínén, a fogzománcon alakul ki, és kezelés hiányában egyre inkább elterjed a fog belseje felé. A fogzománc sérülését követően a szuvasodás a dentint és a fogbélt is elérheti.

Kezelés hiányában a szuvasodás olyan károkat is okozhat, amelyek végül a fogak elvesztéséhez vezetnek.

A szuvasodást esztétikus, modern anyagokkal orvosoljuk, így tökéletes, hosszan tartó eredményt érünk el.

Mikor van szükség gyökérkezelésre?

Gyökérkezelésre akkor van szükség, ha a fog szuvasodása kezelés hiányában a fogidegig terjed. Ilyen esetekben a fog begyullad, a gyulladás pedig fájdalmas lesz.

A gyökérkezelés során a gyökércsatornákat tisztítjuk meg az elhalt idegektől. A folyamat többszöri találkozást igényel annak érdekében, hogy tökéletes eredményt érjünk el. A gyökérkezelést gyökértöméssel zárjuk le. Amennyiben a fog nagymértékben roncsolódott a gyökérkezelés előtt, szükség lehet korona elkészítésére.

A gyökérkezelést sokan fájdalmas beavatkozásként tartják számon, azonban a modern fájdalomcsillapítási eszközökkel fájdalommentesen, vagy minimális fájdalom mellett végezhető el.

Hogyan őrizzük meg fogunk egészségét?

Napi kétszeri fogmosás

A rendszeres fogmosással sokat tehetünk fogaink egészségéért. A fogmosás rendszeressége mellett annak intenzitása is fontos. Legalább 3 percig dörzsöljük fogainkat a tökéletes eredmény elérése érdekében.

Tisztítsuk a fogközöket

Fogaink közül fogkefével nem távolíthatóak el teljesen az ételmaradékok. Ez könnyen fogaink romlásához vezet. A fogselyem rendszeres használatával sokat tehetünk fogaink egészségéért!

Távolíttassuk el a fogkövet

A fogkő a lepedékből alakul ki, és igazi melegágya a szuvasodást okozó baktériumok kialakulásának. A fogkövet nem tudjuk eltávolítani fogmosással, fogorvos vagy dentálhigiénikus beavatkozására van szükség.

Figyeljünk oda a táplálkozásra

A cukor és egyéb szénhidrátok köztudottan ártanak fogainknak, hiszen kiváló tápanyagot jelentenek a szájban található baktériumoknak. Fogaink egészsége érdekében szorítsuk vissza a cukrok, cukros italok fogyasztását.

Töltsük fel vitamin és ásványi anyag raktárainkat

A fogak egészsége szempontjából is fontos a vitaminpótlás. A fluor, az A-vitamin, a K-vitamin és a kalcium megfelelő szinten tartása hozzájárul ahhoz, hogy fogaink egészségesek maradjanak.

Látogassuk meg rendszeresen a fogorvost

Javasolt félévente felkeresni a fogorvost, hiszen minél korábban vesszük észre a problémákat, annál könnyebben orvosolható a betegség, és annál nagyobb eséllyel menthetőek meg fogaink.